CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
10:00-11:15 | Jak kurczą się komórki mięśniowe ? – czyli współpraca aktyny z miozynąProwadzą: mgr Recep Kucugdogru, dr Katarzyna Robaszkiewicz, Członkowie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Filip Szymanowski i Alicja FormuszewiczAktyna i miozyna to białka występujące w każdym typie tkanki mięśniowej. Grube włókna miozyny i cienkie włókna aktynowe współpracują ze sobą, powodując skurcz i ruch mięśni. Miozyna jest rodzajem motora molekularnego i przekształca energię chemiczną uwalnianą z hydrolizy ATP w energię mechaniczną. Ta energia jest następnie wykorzystywana do przesuwania włókien aktynowych, powodując kurczenie się włókien mięśniowych, a tym samym generowanie ruchu. Na zajęciach uczestniczy poznają budowę mięśni, dokonają obserwacji mikroskopowych różnych typów mięśni oraz wykonają doświadczenie obrazujące skurcz mięśni. | Powyżej 15 roku życia | Katedra Biochemii i Biologii Komórki, ul. Poniatowskiego 12, sala 07 (poziom -1) | brak miejsc | Tak |
10:00-11:00 | Czy biolodzy mają pH? Jak zmierzyć pe-ha (pH)?Prowadzą: dr inż. Małgorzata Sutkowy, Członkowie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Karolina Gurda, Viktoriia Splina i Tomasz DomowiczSłowo „kwaśny” kojarzy nam się zazwyczaj ze smakiem, który odczuwamy jedząc cytrusy lub niedojrzałe jabłko. Dla biologa to słowo ma jednak zupełnie inne znaczenie, gdyż określa odczyn roztworu czyli pH. Różne substancje mogą mieć odczyn: kwaśny, zasadowy lub obojętny. Do określania pH biolodzy stosują na przykład wskaźniki kwasowości, czyli substancje chemiczne, których barwa zmienia się zależnie od pH środowiska. Okazuje się, że mogą mieć one jedną formę zabarwioną, a także dwie lub więcej. Na tych zajęciach poznasz podstawowe wskaźniki jedno-, dwu- i wielobarwne, a także inne sposoby pomiaru pH. | Młodzież szkół podstawowych i średnich | Katedra Biotechnologii, ul. Księcia Józefa Poniatowskiego 12, sala 011 (poziom -1) | brak miejsc | Tak |
11:30-12:45 | Soil as fascinating home for hidden hero’s- Microbes!Prowadzą: dr Kalisa Bogati, Członkinie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Julita Kubach i Wiktoria PiotrowskaThe form of event will be as both, workshop and lecture. This event will involve description and different ways to identify, enumerate and preserve soil microorganisms. And also addressing the importance of these little hero’s in the quality, health and productivity of soil. | Powyżej 15 roku życia | Katedra Biochemii i Biologii Komórki, ul. Poniatowskiego 12, sala 07 (poziom -1) | brak miejsc | Tak |
13:00-14:00 | Co wiesz o komórkach?Prowadzą: dr Sandra Jankowska Wróblewska, Członkowie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Weronika Zakaszewska, Damian Zawadzki i Igor SzczepaniakNie ufaj pozorom, że budowa żywej komórki jest skomplikowana i nudna. Czy wiesz, że podstawowym składnikiem chemicznym komórki jest woda?? Przyjdź na warsztaty i dowiedz się więcej o cytozolu i organellach komórkowych. Wykonaj własnoręcznie model komórki. | 5-8 klasa Szkoły Podstawowej | Katedra Genetyki, ul. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 230 | brak miejsc | Tak |
13:00-14:00 | Twarzą w twarz z mikrobamiProwadzą: dr Marta Małecka-Adamowicz, Członkinie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Katarzyna Skibowska i Paulina GłazikCzy pojęcie mikroorganizmy musi się nam kojarzyć ze strachem, chorobą, zagrożeniem? Może wśród nich są nasi sprzymierzeńcy? Na te i inne pytania odpowiemy Wam na warsztatach w Katedrze Mikrobiologii i Immunobiologii, dlatego przyjdź koniecznie, by samodzielnie poznać tajniki mikrobiologii i stanąć twarzą w twarz z mikrobami. | 5-8 klasa Szkoły Podstawowej | Katedra Mikrobiologii i Immunobiologii, ul. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 328 | brak miejsc | Tak |
14:30-15:45 | Osmoza i dyfuzja, czyli jak komórka pobiera i usuwa wodę oraz inne cząsteczkiProwadzą: dr Małgorzata Siatkowska, dr Katarzyna Robaszkiewicz, Członkinie Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Maja Tkaczyk i Maria PozorskaZapewne wiesz, że każda komórka otoczona jest półprzepuszczalną błoną. Jej zadaniem jest zapewnienie integralności komórek poprzez zachowanie odpowiedniego składu chemicznego zarówno wewnątrz, jak i w środowisku zewnątrzkomórkowym. Dlaczego woda przemieszcza się z miejsc, w których substancje rozpuszczone są mniej stężone, do obszarów o wyższym stężeniu składników chemicznych? Czy znane są Tobie określenia: hipertoniczny, hipotoniczny i izotoniczny? To właśnie one są używane do stwierdzenia, czy roztwór spowoduje przemieszczenie się wody do lub z komórki. Woda i różne niewielkie związki chemiczne czy jony niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek mogą być transportowane na drodze osmozy lub dyfuzji. Jak jest różnica między tymi procesami? Dowiesz się w trakcie zajęć. Wykonując kilka prostych doświadczeń chemicznych sprawdzimy jak woda i inne związki przemieszczają się przez półprzepuszczalne błony. Pod mikroskopem zobaczymy, co dzieje się z komórkami umieszczonymi w środowisku izo-, hipo- i hipertonicznym. | Powyżej 15 roku życia | Katedra Biochemii i Biologii Komórki, ul. Poniatowskiego 12, sala 07 (poziom -1) | brak miejsc | Tak |
14:50-15:35 | Pszczoła czy nie pszczoła?Prowadzą: dr Anna Sobieraj-Betlińska, mgr Barbara KilińskaNie każdy wie, że trzmiel to też pszczoła a szerszeń to osa. Dodatkowo oprócz pszczoły miodnej występują również dziko żyjące pszczoły. W takim razie, czym jest bąk? Na zajęciach każdy uczestnik dowie się jak rozróżnić od siebie pszczołę miodną, trzmiela, osę, szerszenia, bąka, a także inne grupy owadów. W praktycznej części zajęć uczniowie będą mogli z bliska przyjrzeć się owadom dzięki wykorzystaniu binokularów. Oprócz tego będą mieli możliwość zobaczenia pod mikroskopem interesujących preparatów mikroskopowych dotyczących budowy aparatu gębowego pszczoły miodnej oraz muchy domowej a także budowy odnóża koszykowego pszczół… Po za tym każdy spróbuje oznaczyć okazy zoologiczne wybranych gatunków. | VI-VII klasa Szkoły Podstawowej | Katedra Biologii Środowiska, Al. Ossolińskich 12, sala 114 (I piętro) | brak miejsc | Tak |
15:00-16:00 | Sinice – bakterie inne, niż wszystkieProwadzą: dr hab. Ewa Dembowska, prof. uczelni, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: lic. Marta WołoszynZapewne nie raz słyszałeś niepokojące informacje o zakazie kąpieli z powodu zakwitu sinic. Jednak czy wiesz, że bez nich nie istniałoby życie na Ziemi? Sinice to jedyna grupa fotoautotroficznych bakterii, która podczas tego procesu uwalnia tlen tak jak rośliny. Jak one wyglądają? Jakie są ich przystosowania do życia w środowisku wodnym? Tego wszystkiego dowiesz się na Wydziale Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Przy użyciu mikroskopów zapoznacie się nie tylko z sinicami, ale także z innymi glonami o różnych, ciekawych formach i kształtach. | Młodzież licealna | Katedra Mikrobiologii i Immunobiologii, ul. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 328 | 10 z 12 | Tak |
16:00-17:30 | Dokąd tupta i frunie nocą miejski zwierz?Prowadzą: mgr Monika Wójcik-Musiał, lic. Bartosz Musiał, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: lic. Ewelina KluczyńskaGdzie udają się nocą zwierzęta, które spotkać możemy za dnia na przykład w miejskim parku? Czy noc spędzają daleko od miejsca, w którym żerują? Czy każde z nich śpi w nocy, podobnie jak my – ludzie? Jeśli śpią, to gdzie i o której godzinie się budzą? Uczestnicy poznają odpowiedzi na powyższe pytania, a zajęcia zakończą wieczornym spacerem po Ogrodzie Botanicznym UKW i poszukiwaniem zwierzęcych kryjówek. | 5 – 8 klasa szkoły podstawowej | Ogród Botaniczny UKW | brak miejsc | Tak |
16:00-17:00 | Mikrobiologiczne tajemnice otaczającego nas środowiskaProwadzą: mgr Iwona Adamczyk, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelniUczestnicy będą mogli obejrzeć bakterie w postaci wyrośniętych hodowli mikrobiologicznych oraz pod mikroskopem pobranych z różnych miejsc środowiska – gleby, wody oraz powietrza. Warsztaty to również okazja do wykonania własnego posiewu mikrobiologicznego lub preparatu. | Młodzież licealna | Katedra Fizjologii i Toksykologii, ul. Chodkiewicza 30, sala 1.5 | brak miejsc | Tak |
16:00-17:00 | Od maleńkiej komórki do wielkiego organizmuProwadzą: mgr Gabriela Pilarska, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, Studentki kierunku biotechnologia: lic. Klaudia Pęcherzewska, lic. Joanna Dąbrowska, Członek Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Grzegorz PowalskiPleśnie to termin służący do określania grzybów strzępkowych występujących powszechnie w środowisku. Rozwijają się w glebie, wodzie, a także na materiałach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ich zarodniki znajdują się w powietrzu i na różnych powierzchniach. Wyróżniamy wiele rodzajów pleśni. Ich rodzaj zależy od miejsca występowania oraz działania na organizm. Przeprowadzone warsztaty mikrobiologiczne pozwolą chętnym poczuć się jak pracownicy laboratorium mikrobiologicznego oraz dostarczą im nowej wiedzy. Uczniowie będą mieli możliwość obejrzenia wyrośniętych hodowli mikrobiologicznych pod mikroskopem, przygotowania własnego preparatu a także do wykonania posiewu. | Młodzież licealna | Katedra Fizjologii i Toksykologii, ul. Chodkiewicza 30, sala 1.4 | 2 z 10 | Tak |
16:00-16:45 | Jak zrobić słodki model DNA?Prowadzą: dr Joanna Meger, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Wiktoria ZychowiczCzy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób DNA może kodować i przekazywać informacje dotyczące rozwoju i funkcjonowania organizmu? Tak jak książka kucharska zawiera kompletny przepis na danie, tak DNA przechowuje przepis na życie organizmu. Stwórz własny model DNA z cukierków, aby zobaczyć tą niezwykłą strukturę z bliska. | 4-6 klasa Szkoły Podstawowej | Katedra Genetyki, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 230 | brak miejsc | Tak |
16:15-17:15 | Z działki biologa-briologaProwadzą: dr hab. Katarzyna Marcysiak, prof. uczelni, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: lic. Marta WołoszynCzym się zajmuje briologia? Oczywiście mchami. To grupa roślin, które są często widywane, ale niezbyt podziwiane z powodu ich niewielkich rozmiarów. Niektórzy dostrzegają w nich wroga, ponieważ mogą powodować zacieki w dachach lub zakwasić ziemię. A szkoda, ponieważ mimo wszystko odgrywają one ważną rolę w lasach oraz miastach. A czy wiecie, że w mchu kryją się mikroskopijni mieszkańcy? Odkryjmy je razem na Wydziale Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Zapraszamy na ul. Powstańców Wielkopolskich 10. Będzie możliwość samodzielnego wykonywania preparatów mikroskopowych. Zapomnij o żmudnej walce o uzyskanie najcieńszego kawałka. Liście mchu składają się z jednej warstwy komórek, więc wystarczy tylko je oderwać. Stworzenie preparatu mikroskopowego jeszcze nigdy nie było takie proste. | 7-8 klasy Szkoły Podstawowej oraz młodzież licealna | Katedra Mikrobiologii i Immunobiologii, ul. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 328 | 2 z 12 | Tak |
17:00-18:00 | Tajemnicza sieć mykoryzowaProwadzi: dr inż. Magdalena Kulczyk-SkrzeszewskaWarsztaty mają na celu zdefiniowanie mykoryzy, przedstawienie funkcjonowania symbiozy oraz wzajemnych korzyści dla obu partnerów, jak i istnienia całych ekosystemów. W formie gry, współpracy i współzawodnictwa zostaną omówione zasady wymiany składników odżywczych oraz komunikacji ukrytych sojuszników. Podziemna sieć www (wood wide web) jest intrygująca nie tylko dla naukowców oraz pobudza wyobraźnię i kreatywność nie tylko przyrodników. | dzieci i młodzież szkoły podstawowej (7-14 lat) | Katedra Biologii Środowiska, Al. Ossolińskich 12, sala 116 | 13 z 15 | Tak |
17:00-18:15 | Banki – czym możemy się podzielićProwadzą: lek. wet. Katarzyna Łubiech, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Monika JakobyPodczas spotkania uczestnikom zostaną przybliżone zagadnienia związane z bankowaniem ludzkich tkanek i komórek oraz mleka kobiecego. Przyjrzymy się jak funkcjonują takie instytucje w Polsce i na świecie. Część teoretyczna zostanie uzupełniona o część praktyczną, podczas której uczestnicy zapoznają się z badaniami mikrobiologicznymi zapewniającymi bezpieczeństwo pozyskanego materiału. | Młodzież licealna | Katedra Fizjologii i Toksykologii, ul. Chodkiewicza 30, sala 1.5 | 6 z 9 | Tak |
17:00-18:00 | Śladami krwi: warsztaty tajemnic grup krwi!Prowadzi: dr inż. Henryk Mikołaj KozłowskiZapraszamy młodzież do fascynującej podróży po tajemniczym świecie krwi! Warsztaty umożliwią uczestnikom poznanie serologicznej identyfikacji grup krwi człowieka. Poprzez interaktywne doświadczenia, uczestnicy dowiedzą się, jakie mechanizmy kierują procesem identyfikacji, jak działa układ AB0 i czym różnią się grupy krwi Rh. To niezwykła okazja do odkrycia, jak ważne są badania serologiczne w medycynie i jak wpływają na różne aspekty życia codziennego | Powyżej 15 roku życia | Katedra Genetyki, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 230 | brak miejsc | Tak |
17:00-18:00 | Co się kryję w Bałtyku?- czyli o hydrobiontach żyjących w naszym morzuProwadzą: dr Martyna Bąkowska – Hopcia, mgr Mikołaj Matela, Członkini Koła Naukowego Wydziału Nauk Biologicznych: Aleksandra KrajnikWarsztaty maja na celu zapoznanie z funkcjonowaniem ekosystemu Morza Bałtyckiego. Uczestnicy będą mieli okazję poznać faunę hydrobiontów bałtyckich na przykładzie preparatów wybranych gatunków. Podczas warsztatów uczestnicy poznają metody oznaczania prezentowanych organizmów oraz zapoznają się z ich biologią i pełnioną funkcją w ekosystemie Bałtyku. | 4-6 klasa Szkoły Podstawowej | Katedra Hydrobiologii, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 144 | brak miejsc | Tak |
17:00-18:00 | Jak smakuje genetyka?Prowadzą: mgr Wojciech Lipa, Studenci kierunku biotechnologia: lic. Sandra Burzyńska, lic. Dawid NależytyMolekularne podstawy odczuwania gorzkiego smaku z wykorzystaniem fenylotiomocznika (PTC). Dlaczego ktoś odczuwa gorzki smak, a ktoś inny nie? Co wspólnego ma z tym genetyka? Na te, i na wiele innych pytań, postaramy się odpowiedzieć w trakcie tych warsztatów. Nie zwlekaj i zapisz się już dziś! | Bez ograniczeń | Katedra Genetyki, ul. Powstańców Wielkopolskich 10, sala 30 | 24 z 40 | Tak |