Informacje:
KPCK | Boże Narodzenie od kuchni. Świętowanie przy stołach w dawnej Bydgoszczy i regionie
Serdecznie zapraszamy na grudniowe spotkanie z Historią u Hoffmana, które zostanie poświęcone zagadnieniu dziedzictwa kulinarnego w kontekście Bożego Narodzenia.
Wydarzenie ma na celu m.in.: przybliżenie tradycji symboliki dań i ich składników, prezentację bydgoskich świątecznych przepisów kulinarnych z okresu międzywojennego oraz omówienie regionalnych wigilijnych potraw m.in. z Kujaw, Pałuk, Borów Tucholskich.
Podczas spotkania poruszone zostanie również zagadnienie piernikarstwa w województwie kujawsko-pomorskim.
Prelekcję wygłosi Anna Kornelia Jędrzejewska – kuratorka, muzealniczka, historyczka sztuki i edukatorka, kierownik Pracowni Etnografii w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy oraz kuratorka Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego w Miejskim Centrum Kultury w Bydgoszczy. Swoje zainteresowania badawcze koncentruje na dziedzictwie kulinarnym, szczególnie na piernikarstwie.