Informacje:

Wstęp wolny
Barka Lemara ul. Spichlerna 1, Bydgoszcz
05 Kwietnia 2024 12:00
Tanio w mieście nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.

Dziedzictwo kulinarne w kulturze, turystyce oraz promocji regionów i miast

Zapraszamy do Bydgoszczy, Barka Lemara, na spotkania w ramach projektu “Tradycje kulinarne Polski”. Spotkanie dla osób zajmujących się dziedzictwem, promocją kulinariów, turystyką kulinarną, promocją regionów

Kultura kulinarna to obecnie modny i popularny temat. Można ją również wykorzystać na wiele różnych sposobów do promocji innych dziedzin kultury, turystyki oraz regionów. Dlaczego zatem warto wprowadzać jej elementy do programów instytucji kultury?

Czym jest turystyka kulinarna oraz jak wpływa na rozwój ekonomiczny i promocję regionów? O docieraniu do serc odbiorców przez żołądek, ekonomii doświadczeń i wartościach edukacyjnych dziedzictwa kulinarnego opowie dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej oraz marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Autorka książek o kulturach kulinarnych, zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Spotkanie odbywa się w ramach projektu „Tradycje kulinarne Polski”.

WSTĘP WOLNY!

Spotkanie dla osób zajmujących się dziedzictwem, promocją kulinariów, turystyką kulinarną, promocją regionów.
“Tradycje kulinarne Polski”, to bezpłatny ebook prezentujący kuchnię Polski. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej.

Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. 1500 egzemplarzy drukowanych publikacji zostało wysłane do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.

“Tradycje kulinarne Polski” można bezpłatnie pobrać na: https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski/

Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.

Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia kulinarne.

Zobacz też

Młyny Rothera | Uniesienie
Wstęp wolny
27 Kwietnia

Młyny Rothera zapraszają wszystkich na otwarcie wystawy rzeźb balansujących Jerzego Kędziory...

Koncert The Best of PRL najlepsza muzyka lat 60 i 70
od 80 zł
27 Kwietnia

Tego wieczoru pod batutą Przemysława Piechockiego usłyszycie Państwo najpiękniejsze przeboje z...

DKF Niespodzianka | Pamięć
od 8 zł
25 Kwietnia

Poruszający dramat psychologiczny. Sylvia jest pracownikiem socjalnym, prowadzi proste i uporządkowane...